Het college van B&W van de gemeente Weert heeft in de begroting voor 2025 ruimte gevonden voor nieuwe ontwikkelingen. Door gericht keuzes te maken en volop in te zetten op externe financiële bijdragen, is er nu budget beschikbaar om meer en sneller te bouwen. Daarnaast wil de gemeente de leefbaarheid in de wijken en dorpen vergroten en de gemeentelijke dienstverlening verbeteren.
Groei naar 60.000 inwoners
Weert streeft naar een snelle groei richting 60.000 inwoners. Het college wil dit realiseren door de bouw van meer woningen te versnellen. Deze ambitie heeft gevolgen voor de regio, vooral gezien de positie van Weert als centrumgemeente. De ontwikkeling wordt mede beïnvloed door de schaalsprong rond Eindhoven, die ook invloed heeft op de woningmarkt en bedrijventerreinen in Weert.
Behoud van Weerter karakter
De effecten van deze schaalsprong zijn al merkbaar. Wethouder Financiën, Thomas van Gemert, benadrukt dat Weert de regie wil houden door duidelijke keuzes te maken die passen bij de schaal en identiteit van de stad. Dit betekent dat naast woningbouw ook wordt geïnvesteerd in de beleving van de stad. Denk aan evenementen, de binnenstad en de herinrichting van de Stationsstraat. In 2025 start ook de Regio Deal Midden-Limburg, waarbij de provincie en het Rijk samen met de regio minimaal 40 miljoen euro investeren in welvaart.
Welvaart voor iedereen
Het college zet zich in voor een leefbare en groene omgeving voor iedereen. Samen met inwoners worden plannen gemaakt om de leefbaarheid in dorpen en wijken te verbeteren. Hiervoor komt een leefbaarheidsfonds van 75.000 euro per jaar, bedoeld voor initiatieven die ontmoetingen en kleinschalige activiteiten stimuleren.
Betere dienstverlening
De gemeente blijft investeren in betere dienstverlening. Door het gebruik van data en betere samenwerking tussen afdelingen wil de gemeente sneller en efficiënter werken. Daarnaast wordt de komende drie jaar jaarlijks 280.000 euro uitgetrokken voor het onderhoud van groen. Ook wordt er geïnvesteerd in samenwerking met regionale en grensoverschrijdende partners. De gemeente blijft daarnaast actief werken aan een goede positie op de arbeidsmarkt om voldoende kwalitatief personeel te vinden.
Financieel gezond, maar voorzichtig
De begroting voor 2025 laat een positief saldo van 685.000 euro zien. Voor de jaren daarna is de ruimte beperkt, en voor 2026 verwacht de gemeente een tekort. Hoewel er in 2025 financiële onzekerheden zijn, biedt de begroting een solide basis. Het college zet daarom in op externe financieringen, zoals Europese subsidies.
Ontwikkeling van lokale tarieven
Het college houdt de woonlasten voor inwoners zo laag mogelijk. Voor 2025 worden de lokale belastingen alleen geïndexeerd met 2,8%, wat de lasten onder het landelijke gemiddelde houdt.
Op donderdag 7 november bespreekt de gemeenteraad de begroting tijdens een openbare raadsvergadering.
Uiteraard willen ze boven de 60.000 komen. Scheelt de raadsleden weer een paar honderd euro per maand die wij mogen ophoesten via de belastingen. Hoeveel het voor een wethouder scheelt weet ik niet maar die zitten nu al, exclusief alle onkosten die ze kunnen declareren, op zo’n € 45.000 per jaar. En waar ik nog het meest benieuwd naar ben is, gezien het groot tekort daar aan, hoeveel procent van die nieuwbouw sociale woningen en wooningen voor ouderen wordt.