Kunstcentrum Weert viert 40 jaar met zwart-witexperiment

Kunst en Cultuur Reageer 3 min. leestijd
Foto via Stichting Kunstcentrum Weert

Stichting Kunstcentrum Weert (SKW) bestaat dit jaar 40 jaar, en dat vieren de betrokken kunstenaars op een bijzondere en uitdagende manier – samen met jou.

“Zwart-witdenken is het ultieme versimpelen van de werkelijkheid, waarbij alles wordt teruggebracht tot uitersten. Dit is precies het tegenovergestelde van hoe wij als kunstenaars de wereld benaderen: met een open blik verkennen we meerdere perspectieven en zoeken we naar creatieve oplossingen”, aldus de deelnemende kunstenaars.

Zwart-witexperiment

In een wereld die steeds meer polariseert, willen de kunstenaars de komende weken een experiment aangaan. “We stappen in de schoenen van zwart-witdenkers en verkennen wat het betekent om enkel in uitersten te denken, zonder nuance, alleen contrast. Ons vocabulaire? “Altijd”, “nooit”, “alles”, “niets”, “vol”, “leeg”, “overal”, “nergens”. Simpel, duidelijk, en compromisloos. Maar wat gebeurt er als wij, met onze creatieve geesten, ons beperken tot dit rigide wereldbeeld?”

Met dit concept verwachten de kunstenaars een krachtige en confronterende tentoonstelling, waarin wordt getekend, geschilderd, geschreven en ruimtelijk gewerkt. De expositieruimte zal volledig getransformeerd worden: de kunstenaars werken samen, reageren op elkaars creaties en creëren een omgeving die steeds meer zwart-wit wordt. Uiteindelijk zal geen enkel sprankje kleur overblijven.

Meedoen

Het mooiste? Jij kunt meedoen. De expositie groeit gaandeweg, en jij wordt als bezoeker uitgenodigd om deel te nemen aan dit bijzondere experiment. Schuif aan, laat je creativiteit de vrije loop, en ontdek hoe het is om zonder nuance te werken. Misschien leidt het tot scherpe discussies, verhitte confrontaties – of zelfs een kleine chaos. “Wie weet, misschien gaan we elkaar nog verbaal te lijf of flink schreeuwen, iets wat we normaal nooit zouden doen… maar tijden veranderen.”

Praktische informatie

  • Zondagen 6 oktober en 27 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur: inloop en deelname aan het creatieproces;
  • Vrijdag 18 oktober, vanaf 10.00 uur: Geert Loijen graffiti in samenwerking met de kunstenaars;
  • Zondag 3 november, van 11.00 tot 17.00 uur: eindexpositie en verkoop.

Alle activiteiten vinden plaats in het gebouw van Stichting Kunstcentrum Weert, aan de IJzerenmanweg 15 in Weert. De toegang is gratis.

Deel dit bericht
Geef reactie