Groei en gemeenschap centraal in toekomstplan Cranendonck

Economie Reageer 3 min. leestijd

Cranendonck wil ook in 2040 een aantrekkelijke woon- en werkplek blijven. In het toekomstplan, het “Kompas voor Cranendonck,” ligt de focus op groei, het leefbaar houden van de dorpen, het versterken van de gemeenschap en het bevorderen van economische groei.

Het toekomstplan benadrukt dat de gemeenschap en groei hand in hand gaan voor de toekomst van Cranendonck. De gemeente wil dat inwoners actief meedenken en initiatieven nemen om hun dorp te ontwikkelen. Dit vraagt om de bouw van meer woningen en meer ruimte voor bedrijven.

Op 15 oktober heeft de gemeenteraad het toekomstplan goedgekeurd. Veranderingen zoals vergrijzing en kleinere huishoudens vragen om een nieuwe visie. Tegelijkertijd groeit de chipindustrie in de Brainportregio, wat leidt tot een toenemende vraag naar arbeidskrachten en woningen.

De schaalsprong benutten

Zonder actie dreigt de bevolking te krimpen, wat gevolgen kan hebben voor voorzieningen zoals winkels, huisartsen en verenigingen. Daarom kiest de gemeente in het toekomstplan voor groei. Dit betekent dat er meer huizen komen en dat bedrijven meer ruimte krijgen. Naast nieuwbouw kijkt de gemeente ook naar alternatieve woonvormen, zoals het splitsen van bestaande woningen. Het toekomstplan voor Cranendonck richt zich dus op het benutten van groeikansen om een duurzame gemeenschap op te bouwen.

Dorpskarakter behouden

Een uitdaging in het toekomstplan Cranendonck is om de groei goed te begeleiden zonder het dorpskarakter te verliezen. Cranendonck staat bekend om zijn sterke gemeenschappen en verenigingsleven. Elk dorp krijgt de ruimte om op eigen wijze te groeien, met de nadruk op woningbouw in Maarheeze en economische ontwikkeling in Budel. Ook het behoud en verbetering van het landschap blijft een prioriteit.

Sterke gemeenschappen centraal

Het toekomstplan zet in op het versterken van gemeenschappen. Inwoners worden aangemoedigd om samen na te denken over wat hun dorp nodig heeft en hier actief aan bij te dragen. De gemeente ondersteunt, maar de inwoners nemen het voortouw. Dit vereist een nieuwe manier van samenwerken.

Samenwerken voor een succesvol toekomstplan

De gemeente werkt nauw samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Deze partners hebben geholpen bij de totstandkoming van het toekomstplan, dat de gemeenteraad een leidraad biedt om keuzes te maken die bijdragen aan het welzijn van de inwoners.

Op donderdag 31 oktober om 19.00 uur wordt het Kompas officieel gepresenteerd in het gemeentehuis in Budel. Inwoners zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via cranendonck.nl/kompas, waar het Kompas ook al te bekijken is.

Deel dit bericht
Geef reactie