AED bij Geertenhof verbetert reanimatiehulp in Weert

Algemeen Reageer 2 min. leestijd

In de hal van appartementencomplex Geertenhof in Weert is een AED geplaatst. Initiatiefnemer Peter van de Port van Stichting Hartsave Weert onthulde het apparaat samen met enkele bewoners. Binnenkort vindt in de ontmoetingsruimte een reanimatie/AED-cursus plaats, zodat bewoners leren hoe ze de AED kunnen gebruiken.

Toegang voor iedereen

De AED hangt in de hal van Geertenhof, maar is toegankelijk voor iedereen die is aangesloten bij HartslagNu. “Aan de buitenkant is een sleutel te vinden. Hiermee kan men naar binnen om de AED op te halen en te gebruiken tijdens reanimaties,” legt Van de Port uit.

HartslagNu oproepen

Mensen die zich bij HartslagNu hebben aangemeld, krijgen bij een hartstilstand in de buurt een oproep via SMS, app of telefoon. Zij worden dan gevraagd om de dichtstbijzijnde AED te halen en naar de locatie van de reanimatie te gaan om te helpen.

Cursus reanimeren

Volgens Van de Port is de AED een hulpmiddel bij reanimatie. “Borstcompressies en beademing zijn het belangrijkst, de AED ondersteunt daarbij.” Op 18 november vindt een cursus plaats in Geertenhof, waarbij bewoners leren reanimeren en de AED gebruiken. Een aantal bewoners heeft zich al aangemeld. “Ik ben blij met het enthousiasme. Ongeveer 5 procent van de bewoners schreef zich na een informatieavond in voor de cursus.”

Weert op de goede weg

Stichting Hartsave Weert werkt aan de verspreiding van AED’s op strategische locaties in Weert. Van de Port ziet dat de stad goed op weg is, met zo’n 50 tot 55 AED’s. “Alleen in Groenewoud is nog werk te doen,” zegt hij. Hij zet zich in om ook in die wijk voldoende AED’s te plaatsen.

In de video laat Peter van de Port ons de in appartementencomplex Geertenhof de AED zien. Ook toont hij ons hoe hulpverleners binnen in de hal komen om de defibrillator in geval van nood te pakken: https://youtu.be/ZAjsagduXHs.

Deel dit bericht
Geef reactie