Een paard dat telkens weer voor je gaat staan om je te laten voelen dat je op de rem mag trappen, of steeds dichterbij komt om je te leren je grenzen aan te geven – Alinda Muller blijft zich verbazen over de spiegels die haar paarden klanten voorhouden. Als paardencoach bij Linka Paardencoaching in Nederweert helpt Alinda mensen die in de knoop zitten met zichzelf, last hebben van stress of willen groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. En dat doet ze dus niet alleen.
Wat speelt er tussen paard en mens?
Al meer dan twintig jaar heeft Alinda paarden. Niet zozeer om erop te rijden, maar om ze te verzorgen, met ze te knuffelen en ze een mooi leven te bieden. In haar drukke leven als medisch specialist in een ziekenhuis kwam Alinda tussen haar paarden tot rust. Ze wist dat ze zich bij hen op haar gemak voelde, maar ontdekte pas eind vorig jaar dat er nog veel meer speelt tussen haar en haar paarden.
“Via via ben ik bij een paardencoach terechtgekomen. Dat klonk als iets voor mij, want daar hoef je niet te praten. Nu ben ik wel een gemakkelijke prater, maar als puntje bij paaltje komt klap ik dicht en houd ik toch veel bij mezelf. Wat daar gebeurde was zo bijzonder!”, zo vertelt Alinda. “Ik begon te huilen. Waarom? Dat weet ik niet.”
Deel van de kudde
Alinda begrijpt het echter wel, zeker nu ze zelf de opleiding tot paardencoach heeft afgerond. “Paarden zijn kuddedieren en vluchtdieren. Hun kuddegedrag staat altijd boven hun individuele gedrag, wat betekent dat ze handelen in het belang van de kudde. Dreigt er gevaar? Dan gaat de hele kudde op de vlucht. Is er een paard in de kudde ziek? Dan zal dat paard helaas achter moeten blijven. Blijft de kudde bij het zieke paard, dan overleeft immers geen enkel paard. Het groepsbelang gaat dus vóór het individuele belang. Zo benaderen paarden ons mensen ook. Kom je bij de paarden, dan maak je deel uit van hun kudde en willen ze weten of het veilig is met jou. Daarvoor gebruiken ze hun instinct. Ze denken niet zoals wij mensen aan wat we gisteren hebben meegemaakt of aan wat we morgen gaan doen. Ze zijn alleen maar bezig met wat er op dit moment is. Dus scannen ze jou om erachter te komen hoe jij in je vel zit. Als er iets uit balans is, iets heel kleins zoals een paar slechte nachten, of iets heel groots zoals een jeugdtrauma, dan reageren ze daarop.”
Shit op te ruimen
Hoe ze dat doen? “Als een paard bijvoorbeeld heel dicht bij je hoofd gaat snuffelen en duwen, dan wil het daarmee zeggen dat je veel nadenkt. Gaat een paard op de grond liggen, dan betekent dat vaak dat iemand een hele moeilijke periode doormaakt of heeft doorgemaakt. En wanneer een paard mest en daar vervolgens aan gaat ruiken, vraag ik mijn klanten of ze soms letterlijk nog wat shit op te ruimen hebben. Het enige wat ik doe is vertellen wat ik zie, en dat is meestal al voldoende.”
Zo had Alinda ook eens een klant die letterlijk in haar lopen werd geblokkeerd: ze liep rond in de bak en telkens ging het paard voor haar staan. Alinda hoefde geen woord te zeggen, haar klant begreep zelf al wat het paard haar wilde vertellen: “Oh, ik moet voor mezelf op de rem trappen!”
“Ook kan een van de paarden soms een beetje drammerig zijn, mits je dat toelaat”, vertelt Alinda. “Bij een van mijn klanten kwam het paard steeds dichterbij. Toen ik haar vroeg of ze dat prettig vond, zei ze van niet. Vervolgens realiseerde ze zich meteen dat ze in het dagelijks leven ook veel moeite heeft met grenzen stellen – dat is wat het paard haar liet voelen.”
Voelen en laten voelen
Voelen, dat is cruciaal bij paardencoaching, zo legt Alinda uit. “We zijn in deze maatschappij zo gewend om ons hoofd aan te zetten en ons gevoel weg te duwen. De paarden laten je voelen dat wat er is, er mag zijn. Je mag voelen wat je voelt, en je mag je hoofd gebruiken om dat te begrijpen. Zo gaat de energie weer stromen tussen je hoofd en lijf.” Door je daarvoor open te stellen, komen er vaak heel wat emoties los. “Mensen gaan huilen, trillen sneller ademhalen – en dat is goed, zo komt die energie in beweging. Laat het maar gebeuren, ook al weet je niet waarom.”
Een sessie paardencoaching werkt dan ook vaak nog een tijdje na. “Dat zeg ik ook tegen mensen als ze weggaan: je kunt de komende tijd nog wat labiel zijn, huilen zonder dat je weet waarom, heel erg moe zijn of letterlijk diarree krijgen. Laat dat allemaal gewoon gebeuren, want dat is wat de paarden doen: gewoon, alles laten zijn zoals het is.”
Wil je zelf ervaren wat Alinda’s paarden jou kunnen laten zien over jezelf? Op zondag 15 december organiseert Alinda een kennismakingsworkshop. Meer informatie hierover, en over Alinda en haar paarden, is te vinden op de website www.linka-paardencoaching.nl.