Maak een verschil met AutoMaatje in Weert

Algemeen Reageer 4 min. leestijd
ANWB Automaatje

Ring, ring. De telefoon gaat. “U spreekt met Hanneke van AutoMaatje in Weert. U wilt naar een theatervoorstelling en heeft vervoer nodig? Ik ga op zoek naar een chauffeur en laat u weten of het is gelukt!”

Iemand blij maken

Hanneke legt de telefoon neer en zoekt in het computersysteem naar een chauffeur die in de buurt woont en beschikbaar is. Ze vindt er een en belt meteen: “Zeg, kun je op die datum deze persoon naar het theater brengen? Wat fijn! Ik stuur je zo een bevestigingsmail.” Vervolgens brengt Hanneke het goede nieuws over aan de deelnemer: “Ik heb een chauffeur die u brengt en ophaalt. Veel plezier tijdens de voorstelling.”

Soms moet Hanneke meerdere chauffeurs bellen voordat een rit geregeld is. “Als het dan lukt, geeft dat zo’n voldoening.” Met een glimlach beëindigt ze het gesprek: “Heerlijk, weer iemand blij gemaakt. Met AutoMaatje vergroot je niet alleen iemands mobiliteit, maar help je ook om eenzaamheid te doorbreken.”

Wat is AutoMaatje?

AutoMaatje biedt mensen zonder eigen vervoer de kans om toch de deur uit te gaan. Het concept is simpel: mensen mét een auto rijden mensen zonder auto naar hun bestemming tegen een kleine onkostenvergoeding. Dit initiatief is een samenwerking tussen de landelijke ANWB en lokale welzijnsorganisaties, zoals Punt Welzijn. Het is geen ziekenvervoer en verschilt van diensten zoals de Omnibus.

Sinds de start van AutoMaatje in Weert in 2020 is Hanneke betrokken. “We zijn begonnen met twee telefoontjes per week. Nu krijgen we dagelijks tussen de tien en vijfentwintig telefoontjes binnen.” In 2023 werden in totaal zo’n zesduizend ritten gereden. Toch is er een dringende behoefte aan extra vrijwilligers. “Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe meer we onze niet-mobiele plaatsgenoten kunnen helpen,” benadrukt Hanneke.

Eenzaamheid bestrijden

Hanneke (74) is geboren in Gelderland en verhuisde in 1984 naar Weert vanwege het werk van haar inmiddels ex-echtgenoot. Na jaren als administratief ondersteuner gewerkt te hebben, besloot ze na haar pensioen vrijwilligerswerk te doen. “Ik wilde niet thuis op de bank zitten.”

Na verschillende opties te hebben overwogen, kwam ze terecht bij Punt Welzijn in het maatjesproject. Vervolgens werkte ze als vrijwillig consulent voor GoedBezigWeert, nu bekend als de Sociale Marktplaats. Daarnaast zet Hanneke zich in voor de Luisterlijn en is ze maatje bij Humanitas. Via de Sociale Marktplaats hoorde ze over AutoMaatje. “Eenzaamheid tegengaan is belangrijk voor me. Daarom werk ik bij de Luisterlijn, en via AutoMaatje kan ik echt iets voor iemand betekenen. Mobiliteit helpt mensen om eropuit te gaan en contacten te onderhouden.” Lachend voegt ze toe: “En het heeft ook een klein persoonlijk voordeel: door mijn medicatie mag ik zelf niet autorijden.”

Doe mee!

Lijkt het jou leuk om iets te betekenen voor AutoMaatje, bijvoorbeeld als telefonist of chauffeur? Stuur een mail naar [email protected] of bel 0495-697900.

Deel dit bericht
Geef reactie