SJG Weert waarschuwt voor gevaarlijke TikTok-challenges

3 min. leestijd
Eerste hulp bij SJG Weert

Sociale media staan vol met virale uitdagingen, maar sommige daarvan brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Het SJG in Weert waarschuwt voor de opkomst van gevaarlijke TikTok-challenges, nadat in Nederland al enkele zorgwekkende incidenten hebben plaatsgevonden.

Zo leidde de zogenoemde choking challenge recent tot het overlijden van een middelbare scholier in Nieuwegein en raakte een 13-jarige leerling uit Maastricht buiten bewustzijn. Ook andere riskante uitdagingen, zoals de nootmuskaatchallenge en de kaneelchallenge, winnen aan populariteit onder jongeren.

Gevaren van virale challenges

Bij de choking challenge beroven jongeren zichzelf of elkaar tijdelijk van zuurstof om een kortstondig euforisch gevoel te ervaren. Wat zij vaak niet beseffen, is dat dit kan leiden tot bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood.

Een andere trend, de nootmuskaatchallenge, draait om het consumeren van grote hoeveelheden nootmuskaat vanwege de hallucinerende werking. Dit kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder misselijkheid, hartritmestoornissen en schade aan organen.

De kaneelchallenge lijkt onschuldig, maar is dat allerminst. Het inslikken van een eetlepel kaneel zonder water kan leiden tot verstikking en schade aan de longen. Daarnaast bevat kaneel coumarine, een stof die bij overmatig gebruik schadelijk kan zijn voor de lever.

Situatie in de regio

Volgens SEH-arts Dan Thao Vy van SJG Weert zijn er in de regio vooralsnog geen ernstige gevallen bekend. “Persoonlijk heb ik nog geen ernstige gevallen van deze challenges gezien, maar we ontvangen wel de signalen dat dit landelijk steeds meer voorkomt,” aldus de arts via de website van het SJG. Ze benadrukt dat jongeren risico’s vaak onderschatten en vatbaar zijn voor groepsdruk. “We zien regelmatig jongeren op de spoedeisende hulp met bijvoorbeeld verzwikte enkels na roekeloze stunts die misgaan.”

Hoewel de impact in Weert nu nog beperkt lijkt, waarschuwen experts dat preventie cruciaal is om ernstige incidenten te voorkomen. Sociale media-trends verspreiden zich razendsnel, en zonder bewustwording en voorlichting kan de situatie snel veranderen.

Wat kunnen ouders doen?

  • Praat met kinderen over de risico’s van sociale media-uitdagingen.
  • Wees alert op wat jongeren online bekijken en bespreek hun interesses.
  • Let op signalen zoals ongewoon gedrag, duizeligheid of onverklaarbare verwondingen.

Jongeren zijn gevoelig voor groepsdruk en onderschatten vaak de gevolgen van hun acties. Eén verkeerde keuze kan leiden tot blijvende schade. Het is daarom belangrijk om deze trends te herkennen en bespreekbaar te maken.

Deel dit bericht
Geef reactie