Een groot aantal culturele en educatieve organisaties uit de regio Weert was dinsdagavond aanwezig bij de tweede officiële presentatie van het klankbeeld ‘Hoe Verder’ in De SooS. De presentatie werd georganiseerd door Stichting Behoud de Lichtenberg (SBL).
Toekomstvisie op De Lichtenberg
‘Hoe Verder’ is een filmisch overzicht van ideeën en beelden voor de revitalisatie van het Lichtenbergpark, dat sinds 2010 de status heeft van rijksmonument uit de Wederopbouwperiode (1945-1965). Stichting Behoud de Lichtenberg streeft ernaar om het gehele complex weer een plek te maken voor recreatie, sport en cultuur voor alle inwoners van Weert.
Eerder werd deze presentatie al getoond aan eigenaar HQ en drie potentiële toekomstige gebruikers: Bospop/De Bosuil, het Munttheater en RICK. Twee weken geleden kregen de Weerter raadsfracties het klankbeeld te zien.
Grote opkomst en brede vertegenwoordiging
De grote belangstelling overtrof alle verwachtingen van het SBL-bestuur. Vooral de diversiteit aan organisaties was opvallend. In totaal waren er 31 vertegenwoordigers aanwezig, waaronder Natuurkampeerterrein Wega, Limburg Festival, Kerkelijke Harmonie Sint Jozef 1880, Kunstcentrum Weert, het Weerter Mannenkoor, Petanque Club Weert, Wieërt Amezieërtj, Wijkraad rond de Kazerne, Stadsgidsen Weert, Wok Muziektheater, Cultuurhistorisch Platform, RICK, Natuur- en Milieucentrum, Stichting Maas Peel Kempen en de Koorschool Midden-Limburg. Ook cultuurcoördinator Sander Hoeben was aanwezig.
Vragen en suggesties
Na afloop van de presentatie was er ruimte voor vragen en suggesties. Rob Langeslag gaf een toelichting op mogelijke indelingen van het theatergebouw. De ruimtes in dit gebouw kunnen gebruikt worden voor exposities, repetities, workshops en kleine conferenties. Duidelijk werd dat er na de casco-restauratie nog veel werk nodig is om De Lichtenberg klaar te maken voor de toekomst, zowel voor het park als voor het openluchttheater.
Positieve reacties en nieuwe ideeën
De reacties uit de zaal waren overwegend positief. Kunstenaars van Kunstcentrum Weert gaven aan behoefte te hebben aan een grotere expositieruimte en bespraken de mogelijkheid van een beeldentuin. TC Lichtenberg benadrukte dat het park een structurele opknapbeurt nodig heeft. Er werd ook gewezen op de relatie met het grensoverschrijdende Kempen-Broek en het belang van subsidies, waarbij de gemeente volgens sommigen een voortrekkersrol zou moeten spelen. Scholen zagen mogelijkheden voor kleinschalig gebruik, bijvoorbeeld voor optredens van Van Horne Pop-bands en andere muzikale talenten. Theatermakers toonden interesse in het openluchttheater en Stichting Wieërt Amezieërtj noemde De Lichtenberg een ideale locatie voor grote optredens.
Ook kwam de ‘Lichtenberg Experience’ ter sprake, een succesvol evenement van het Weerter Mannenkoor tijdens Open Monumentendagen in eerdere jaren. De organisatie hoopt in 2026, tijdens het jubileumjaar, een nieuwe editie op te zetten. Er wordt nog overlegd met eigenaar HQ over het gebruik van het theater tijdens de Monumentendagen van 2025.
Kritiek op gemeente en ontwikkelaar
Naast de positieve reacties was er ook kritiek. Sommige aanwezigen vonden dat de gemeente Weert te afwachtend is in het herontwikkelingsproces. Daarnaast zou HQ zich vooral richten op woningbouw op het voormalige KMS-terrein, terwijl de herontwikkeling van het culturele erfgoed eveneens aandacht verdient.
Blik op de toekomst
Het bestuur van SBL, bestaande uit Rob Langeslag, Caroline Hasenbos, Gertie Buijs en Jan Leenders, was blij met de grote opkomst en het enthousiasme van de aanwezigen. Voorzitter Gertie Buijs gaf aan dat alle betrokken organisaties de komende periode op de hoogte worden gehouden van verdere ontwikkelingen.
Foto’s: Behoud de Lichtenberg