Kort voor het ophalen van een nieuwe auto of occasion sluit je een autoverzekering af. Veel huishoudens laten deze verzekering vervolgens doorlopen, totdat de auto weer van de hand wordt gedaan. Zonde, want je bespaart veel geld door je verzekeringen regelmatig opnieuw te beoordelen. Waar je in het verleden wellicht voor een autoverzekering met volledig casco (All Risk) koos, volstaat tegenwoordig een variant met beperkt casco. Het scheelt al snel tientallen euro’s op jaarbasis. Hoe stel je de ideale autoverzekering samen? Is het verstandig om voor een WA-verzekering in plaats van voor een casco verzekering te kiezen? Wat zijn de factoren die hierbij bepalend zijn? In dit artikel lees je er meer over.
Verschillende soorten autoverzekeringen
Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je in beginsel keuze uit drie smaken: een WA-verzekering, die verplicht is voor iedereen die zijn of haar auto op de openbare weg gebruikt, een WA+-autoverzekering en een All Risk-autoverzekering. De WA-verzekering biedt de minste dekking, de All Risk-autoverzekering de meest uitgebreide. Met een WA+-verzekering, ook wel een autoverzekering met beperkt casco genoemd, kies je voor een middenweg.
Een belangrijk verschil tussen de autoverzekeringen met en zonder casco zit in de dekking aan je eigen voertuig. Bij een WA-verzekering wordt alleen schade aan andermans auto gedekt. Kies je voor een verzekering met beperkt casco (WA+), dan wordt ook schade bij diefstal, brand en bijvoorbeeld storm vergoed. In het geval van een volledig casco wordt nagenoeg alle schade aan je eigen auto vergoed. Dat geldt zelfs voor de schade die je zelf (per ongeluk) veroorzaakt hebt.
Keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen
De dekking van een basisverzekering kun je met verschillende aanvullende autoverzekeringen verder uitbreiden. Populair zijn hierbij onder meer de inzittendenverzekering en de verzekering voor rechtshulp bij verkeerssituaties. Mogelijk raak je betrokken bij een ongeluk, waarbij een andere partij jou aanwijst als schuldige. Met een rechtshulpverzekering kun je rekenen op juridische hulp in zo’n situatie. Ook bij een probleem met de auto, waarvan jij vindt dat deze door de dealer moet worden verholpen, kun je terugvallen op juridische bijstand vanuit deze aanvullende verzekering. Een inzittendenverzekering dekt de schade aan passagiers en bijvoorbeeld de spullen die je onderweg meeneemt.
Kijk ook eens naar de aanschafwaarderegeling die sommige verzekeraars aanbieden. In het geval dat het voertuig gestolen wordt of total loss raakt, krijg je in plaats van de dagwaarde de aanschafwaarde vergoed. Houd er hierbij rekening mee dat deze regeling doorgaans tot maximaal drie jaar loopt.
Factoren die je helpen een keuze te maken
Op basis van de verschillende mogelijkheden dien je bij de aanschaf van de auto of het herzien van je lopende autoverzekering een keuze te maken. Wat zijn naast de dekking van de verschillende verzekeringen de factoren om rekening mee te houden? In ieder geval is dat de leeftijd en waarde van het voertuig. Een relatief jonge auto wil je goed verzekeren, omdat deze vaak een hoge dagwaarde hebben. Sommige verzekeraars raden het huishoudens aan om auto’s met een leeftijd tot zes jaar standaard All Risk te verzekeren. Zo ben je gedekt bij vrijwel alle schade aan het voertuig. Een ongeluk zit in een klein hoekje!
Bij oudere auto’s met een lagere dagwaarde is een WA+-verzekering mogelijk voldoende. In dit geval ben je nog steeds goed gedekt in het geval van schade. Sommige schade aan je eigen auto wordt echter niet vergoed.
Een andere belangrijke factor is de inschatting van het risico op schade. Parkeer je de auto bijvoorbeeld standaard op een grote parkeerplaats in de wijk? In dat geval is de kans op een schadegeval groter dan wanneer je deze in een eigen garage stalt. Evenals dat het risico op schade in een stad vaak groter is dan in het buitengebied.