Frank van Kaas & Ko draagt na 25 jaar de winkel over

4 min. leestijd
Kaas & Ko

Kaas & Ko is al jaren een vertrouwde plek in de Muntpassage, vlakbij de ingang aan de Beekstraat. In deze gezellige delicatessenzaak vinden klanten niet alleen goede kazen, olijven, tapas en noten, maar ook altijd een vriendelijk praatje. Die sfeer blijft hetzelfde, maar Frank van Dooren verdwijnt uit beeld. Per 1 mei neemt een nieuwe eigenaar de winkel over.

Van kaaskenner tot bierspecialist

In 2000 nam Frank de winkel over van Frans Wulms, bekend van de bakkersfamilie. Onder zijn leiding groeide het assortiment, passend bij zijn bourgondische levensstijl. Frank is Zytholoog: een kenner van authentieke Belgische bieren, zoals Trippel. “Zytho” komt uit het Grieks en betekent “bier”. Door een opleiding tot biersommelier verdiepte hij zich in streekbieren van hoge kwaliteit. Ook zijn opleiding tot Kaasmeester volgde hij in België, waar hij het vak echt leerde kennen.

Liefde voor het ambacht

Frank is nog altijd gepassioneerd over kaas. Hij houdt van de variatie én van de verhalen achter elk product. “Als je iets doet wat je graag doet, wil je automatisch meer weten over dat vak. Je bent geïnteresseerd in alle details”, vertelt hij. In 2002 maakte hij zijn eerste grote kaasbuffet. “Het is een boeiende puzzel om de juiste combinaties samen te stellen tussen speciaalbieren, wijnen en kaas. Daarin kan ik alle creativiteit kwijt.” Een bijzonder moment was de levering van zijn eerste kaasbruidstaart in 2017 voor Hotel Winselerhof in Landgraaf. “Geweldig. Op social media bereikte deze meer dan 950.000 views.”

Internationale klanten en kennisdelen

Frank blijft zich ontwikkelen en heeft veel contact met een studiegenoot uit België. “Gewoon om elkaar te inspireren en feedback te geven. Zeker bij bijzondere verzoeken”, zegt hij. De klantenkring is internationaal. “In Nederland eten we vooral kaas op brood. In België, Frankrijk en Spanje kiezen mensen vaker voor een borrelplank. En Nederlanders die in Australië, Engeland of Amerika wonen, willen een smaakvolle variatie. Ik heb zelfs twee keer kaas verstuurd naar Japan.”

Meer dan een kaaswinkel

Kaas & Ko is niet alleen een winkel, maar ook een partner voor feesten en bedrijven. Toch blijft het persoonlijke contact in de winkel voor Frank het belangrijkst. Hij staat bekend als een vrolijke en toegankelijke kaasboer, die luistert en aandacht geeft. Hij kent veel klanten bij naam en heeft goed contact met oud-medewerkers. “De meesten bieden spontaan aan om te komen helpen in drukke tijden. Dat zie ik als een mooi compliment.”

Een nieuw hoofdstuk

Frank vindt het tijd om een stap terug te doen. Vanaf 1 mei wordt Ralph Adriaanse uit Eindhoven de nieuwe eigenaar. Hij is al bekend in de winkel, want hij werkte er eerder. “Met het bereiken van het zilveren jubileum, heb ik het punt bereikt waarop ik wil stoppen”, legt Frank uit. Maar hij verdwijnt niet helemaal uit de kaaswereld. Eerst wil hij genieten van tijd met zijn vrouw, kinderen en kleinkind. Daarna komt er misschien een nieuwe uitdaging. “Daar kijk ik met gezonde spanning naar uit. Vooralsnog voelt het dubbel. Ik ga mijn klanten zeker missen, maar ik weet dat zij – net als mijn personeel en het assortiment – in uitstekende handen zijn bij mijn opvolger en de franchiseformule Kaatje Jans.”

Bekijk een video met Frank en Ralph aan het woord: https://vimeo.com/1076921485

Deel dit bericht
Geen reacties