De gemeente Weert heroverweegt de toekomst van de Stadsbruglocatie in Weert. Dit volgt op het besluit van Jongen Projectontwikkeling B.V. om het winnende plan uit 2020 niet verder te realiseren vanwege financiële onhaalbaarheid.
Geen afspraken meer over locatie
Doordat de samenwerking is stopgezet, zijn er geen afspraken meer over de gemeentelijke grond bij de Stadsbrug. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd en wordt nu gevraagd mee te denken over de vervolgstappen.
Twee mogelijke vervolgstappen
Het college van burgemeester en wethouders schetst twee scenario’s:
- Gesprek met de volgende finalist: De gemeente kan in overleg gaan met BAM Wonen Zuid, dat als tweede eindigde met het plan “De Statterbrök” (zie bovenstaande foto, of deze link met meer informatie).
- Nieuwe ontwikkelvraag opstellen: Hierbij kan de gemeente eisen en uitgangspunten actualiseren. Dat vraagt wel om een nieuwe marktprocedure.
Oude voorwaarden mogelijk niet meer actueel
De oorspronkelijke ontwikkelvraag is vijf jaar oud. Nieuwe landelijke en lokale woonafspraken, zoals de Woondeal Limburg, kunnen vragen om aanpassing. Daarom vraagt het college de raad of het woningbouwprogramma moet aansluiten bij deze afspraken, zoals minimaal 30% sociale huur.
Andere functies en versnelling planprocedure
Ook vraagt het college aan de gemeenteraad of andere functies dan wonen wenselijk zijn voor de Stadsbruglocatie in Weert. Daarnaast wil het onderzoeken of de gemeente zelf het knelpunt rond de molenbiotoop kan oplossen, om zo de planologische procedure te versnellen.
Zekerheid over grondverkoop en voorwaarden
Ten slotte vraagt het college of de raad duidelijkheid wil over de grondopbrengst en verkoopcondities voordat nieuwe haalbaarheidsonderzoeken starten. In het oude plan voor de Stadsbruglocatie zijn hierover geen harde afspraken gemaakt.
Nu las ik de link ” statterbrok” de 2e finalist en begrijp de 2e plaats nl. dat dit plan veel te duur wordt en niet geschikt en bestemd voor sociale woningbouw. Alle gebruikte superlatieven duiden op dure koopappartementen. Positief is in hetverhaal dat de gemeenteraad is gevraagd om mee te denken wat eigenlijk inhoud dat er weer enkele adviesburos aan te pas komen en het denkproces een aantal jaren gaat duren. Beetje geld over de balk smijten, beetje blabla over wel of geen sociale woningbouw, beetje veel nieuwe procedures en inschrijvingen. Tsja en dat zijn we in2035 aanbeland en zijn de prijzen weer gestegen, wordt het te duur, onhaalbaar en weerterug naar af..
Op de A-locatie ‘Statterbrök” zullen nooit sociale huurwoningen komen. Daar valt niets aan te verdienen.
Een A-locatie wil zeggen dat de locatie erg geliefd is en er mensen grof geld willen, durven en kunnen geven om een woning te bemachtigen.
Als (en ik zeg duidelijk ALS) er al ergens sociale huurwoningen gebouwd gaan worden, dan komen die op een D of E-locatie, of in de bermen naast de Randweg/Ringbaan, zoals ze ook met de Tiny houses gedaan hebben. Normaal gesproken is het verboden om huizen te bouwen zo kort naast zo’n drukke weg , maar deze hadden een tijdelijk (maar wel heeeeeeel lang tijdelijk) bedoeling voor in noodgevallen.
Zeker voor de minimaal 30% (en liefst minimaal 50%) gaan. De grootste behoefte is nu eenmaal aan sociale woningen.